Stokkløping

På kjøkkenet kan det bokstavelig talt skjære seg, om det da ikke allerede har sauset seg til. Og i kjøkkenhagen går det over stokk og stein. Hvorfor går det galt når du gjør alt så riktig?

Ikke slik

Ikke slik

Og helst ikke slik heller : Ruccola i stokk.  Bladene blir sterke,  altfor sterke  vil mange mene. 

Og helst ikke slik heller : Ruccola i stokk. Bladene blir sterke, altfor sterke vil mange mene. 

Sommeren 2015 har vært dårlig, i betydningen kjølig med relativt få soldager. I kjøkkenhagen din kan du kanskje merke dette ved at noen av plantene dine har gått i stokk. Den har utviklet blomsterstengel før grønnsaken du ville dyrke fram er høste- og knaskeklar.

Kepaløk i stokk. Uønsket.

Kepaløk i stokk. Uønsket.

De fleste av grønnsakene vi dyrker er toårige, f.eks kål, kålrot, gulrot, rødbete. Disse vokser vegetativt den første sesongen, - de danner et kraftig lagringsorgan og det er dette som er den spiselige grønnsaken som jo er målet. Om vi ikke høster grønnsaken før vinteren vil den neste sesong utvikle en frøstand. Stilkene vil strekke seg, planten blir treete, forandrer smak og blir lite matnyttig. Om vi derimot dyrker innomhus, i et varmt veksthus vil plantene ikke blomstre og vokse vegetativt i flere år.

Dill i stokk . Frøene fungerer fint som smakstilsetning i f.eks sylting av agurker.

Dill i stokk. Frøene fungerer fint som smakstilsetning i f.eks sylting av agurker.

Hva skjer? 

Enkelt sagt går planten i stokk i krisetider for å sikre videre avkom. Dette kan skje etter en kuldeperiode når den tror at det er vinteren som setter inn, men det kan også skje om den har det for varmt eller som et resultat av tørke.  Alle disse faktorene kan forårsake en stopp i veksten som gjør at planten går over i et generativt stadium.  

 

Hva kan vi gjøre for å forhindre stokkløping?

Når planten først har gått i stokk er dèt løpet kjørt. Men noen planter har lettere for å gå i stokk enn andre, som f.eks spinat. Løk kan lett løpe i stokk om våren. Derfor er det viktig å velge grønnsaker ut fra hvilken klimasone du skal dyrke i. 

Hos sukkererter er det frøene vi spiser. Vi sier likevel ikke at planten har gått i stokk.

Hos sukkererter er det frøene vi spiser. Vi sier likevel ikke at planten har gått i stokk.

Det finnes også noen mer eller mindre avanserte triks, som for eksempel å utsette frøplantene for ekstra varme den siste tiden før utplanting om våren. Dette gjøres hos blant annet selleri og kinakål. Det viser seg nemlig at plantene har evnen til å bygge opp et varmeminne som motvirker kuldeimpulser senere i vekstperioden.

 

Samme fenomen men positivt

Det at planter løper i stokk er en naturlig og nødvendig del av plantens livsløp. Likefullt er det en klar ulempe for den som skal dyrke fram maten som blir uspiselig.

Det at tomatplanten setter frøstand er en forutsetning for å høste frukten.

Det at tomatplanten setter frøstand er en forutsetning for å høste frukten.

Men det er på langt nær alle grønnsaker som blir ødelagt av dette. For noen er det en forutsetning for matnyttig grøde at planten setter frøstand. Vel og merke sier vi ikke at disse går i stokk, noe som for oss er negativt, men teknisk sett er det det samme som skjer. 

Ta sukkerterter, her er det jo faktisk frøene som er det spiselige produktet. Det samme gjelder tomat og aubergine.