Brunsnegler

Klikk for å se den dramatiske kampen mellom leopardsnegle og brunssnegle. Obs ! Sterke bilder.
Foto: Sigrid- Ann Mortensen

Etter en varm og tørr sommer i fjor, rapporteres det i år om økende mengde snegler fra leserne over det ganske land. Sneglene er i utgangspunktet naturens vaktmester, og i begrenset antall gjør de en nyttig jobb ved å bryte ned dødt plantemateriale.

Tekst Beathe Schieldrop Foto E.Føistad, Arild Andersen, S.Haukeland /NIBIO


I de senere år har som kjent brunsneglen, mordersneglen, kannibalsneglen, iberiasneglen –  kommet glidende. Den store brune altetende sneglen har fått mang en hageeier til å rive seg i håret når den har gomlet seg gjennom staudebed, salatsenger og prydplanter. Det korrekte navnet er brunskogsnegl, og den har per i dag bredd seg utover så godt som hele Norge med unntak av Finnmark.Hageeiere forsøker alt av kjerringråd, lokalaviser skriver brennende lederartikler, og facebook er full av snegle-grupper som krever nasjonale handlingsplaner.

Selv om brunskogsneglen er årsak til mye fortvilelse og frustrasjon, er det fullt mulig å begrense skadeomfanget i egen hage ved noen enkle grep, men det finnes ikke noen hurtig løsning. Det aller mest effektive er å være utholdende i arbeidet mot sneglene, og ta utgangspunkt i livssyklusen til sneglen.

Sneglens livsløp

Tegning: Hermod Karlsen

Tegning: Hermod Karlsen

Sneglene legger egg sent på sommeren og tidlig på høsten. De klekkes senere samme år, og småsneglene finner seg etter hvert et skjulested hvor de kan overvintre. Tidlig på våren kommer de ut av skjulestedene sine og spiser seg større og større, før de parrer seg, legger egg og dør. Hver snegle kan legge opp mot 400 egg, så hver snegle plukket er potensielt 400 mindre!

De viktigste rådene

 1. Sjekk nye planter grundig for småsnegler.
 2. Hold gresset kort, trim bort de nederste grenene på busker og hekker slik at hagen holder seg luftig.
 3. Rydd bort rot, stabler med krukker, presenninger, jordsekker og alt sneglene kan gjemme seg under.
 4. Let etter egg på sensommeren og tidlig høst, og ødelegg disse.
 5. PLUKK snegler i skumringen hver kveld, og drep dem. Få gjerne med naboene.

Selv om sneglene er ekle er det ingen grunn til å plage dem mer enn høyst nødvendig med salt og andre etsende midler. NIBIO (tidl. Bioforsk) anbefaler avliving av sneglene med en av følgende metoder:

 1. Klipp sneglen i to med en saks, spade eller annet redskap.
 2. Ha dem i en beholder og hell kokende vann over.
 3. Putt dem i en plastboks og legg den i fryseboksen ved minus 20 grader i ett døgn.  

Huskeliste gjennom året

 

VÅR – små snegler
 • Rydde og luke i hagen
 • Hold gresset kort
 • Lete under planker, steiner
 • Nå er et godt tidspunkt for biologiske nematoder.
 
SOMMER – store snegler (parring)
 • Fortsett å rydde
 • Lag feller
 • Legg ut gift (jernfosfat)
 • Plukke snegler på kveldstid
 •  
HØST – store snegler (egglegging)
 • Fortsett å rydde
 • Lete etter egg (august – september)
 • Vanne med nematoder
 • Plukke snegler på kveldstid
VINTER – småsneglene sover du kan slappe av
 

Deretter kan man trygt grave ned de døde sneglene i hagen, eller kaste dem på komposten. Man behøver da ikke være redd for at eventuelle egg inne i den døde sneglen klekker til nye snegler.

Enkle barrierer

Det finnes også noen ting man kan lage enkle barrierer av, som sneglene ikke liker å gå over. Det stopper ikke alle snegler, men bremser dem betydelig. Dette må gjentas ofte, men mye av det er rimelig og lett å få tak i. Rundt planter eller bed kan man legge kaffegrut, kalk, aske, tang og hønsegjødsel.

Feller for å fange fler

Grav et hull som passer til en isboks i nærheten av de mest populære stedene i hagen. Boksen bør gå i flukt med bakken. Hell øl i bunnen av esken. Tøm fellen tidlig neste morgen.

Man kan også legge ut planker, eller flate steiner for å lage falske skjulesteder for sneglene. Legg ut her og der i hagen om kvelden, og snu neste morgen for å sjekke fangsten. Ettersom ingen hager er like, må man ofte eksperimentere litt for å finne ut hva som fungerer best. Midt på plenen fungerer dårlig, nærmere busker og under hekker er gode steder.

Gjerder og stengsler

Det selges mange forskjellige typer gjerder og kanter med og uten både strøm og kobber til bruk mot snegler. Felles for alle er at de bør kun brukes på mindre områder som pallekarmer og kasser, ellers blir det ekstremt dyrt, men det har vist seg å være veldig effektivt.

Plukke er det beste

Gode rutiner innebærer å plukke snegler hver eneste kveld, gjerne litt sent så de har rukket å komme frem fra skjulestedene sine. Bruk gjerne en pølseklype eller liknende, og samle dem hurtig i for eksempel en bøtte.

brunskogsnegle hageselskapets kjøkkenhage

Deretter må sneglene avlives, før man kan grave dem ned, eller putte dem I komposten. Plukker man ofte lærer man seg fort hvor sneglene trives best, og hvor det sannsynligvis dukker opp egg på sensommeren.

Hva med gift, sier noen?

Jo, det finnes flere midler å få kjøpt i varehandelen slik som CurEra Snegl, Ferramol, Killer Snegledreper'n og SmartBayt. De er alle basert på jernfosfat. Giften virker på den måten at sneglene spiser giften og dør, og skal ikke være skadelig for annet dyre- og planteliv.

Nemaslug er ikke kjemisk fremstilt gift, men et middel som inneholder levende nematoder av arten Phasmarhabditis hermaphrodit. Middelet løses opp i vann, og vannes ut der det forekommer snegler. Nematodene går inn i sneglen, og sammen med en bakterie tar de livet av verten. Store brunsnegler viser seg, ifølge NIBIO, å kunne leve med et visst antall nematoder, så dette er mest virksomt når sneglene er små, altså om våren og når de er nyklekket om høsten.

Vær nøye med håndhygienen ved snegleplukking og dreping, for å forhindre smitte som finnes naturlig i jorda og fra snegler.

Flere nabolag har satt i gang store dugnader der de har gjort bruk av Nemaslug med kannibalmetoden. Den går ut på å plukke store snegler, klippe dem i to og dyppe dem i nematoder. Deretter legges bitene ut som lokkemiddel for andre store snegler – de spiser jo hverandre - som dør og fører smitten videre. Metoden er meget omdiskutert og anbefales ikke fra verken produsent eller NIBIO.

leopardsnegle hageselskapets kjøkkenhage

Mindre nematoder, mer leopardsnegler

Lektor Petter Bøckman ved Naturhistorisk museum er på sin side ikke enig i at stor bruk av nematoder er veien å gå. “For det første dreper man alle snegler med nematodene, ikke bare brunskogneglene, i tillegg er det fort gjort at de utvikler resistens, og da er vi like langt.”

Petter Bøckman. Foto:  Per Aas, Naturhistorisk museum, UiO

Petter Bøckman. Foto: Per Aas, Naturhistorisk museum, UiO

Han holder en knapp på manuell plukking og at det generelt er bra å holde det ryddigere i hagen.

Bøckman er også veldig begeistret for leopardsneglen, eller boasneglen som noen kaller den, som er lett å kjenne igjen med sitt leopardliknende mønster. Den er i likhet med brunskogsneglen alteter, men den er først og fremst et territorialt rovdyr.

- Man kan ikke innføre leopardsnegler i en hage som er oversvømt av brunskogsnegler og tro at de skal rense hagen, men har man leopardsnegler i en vanlig hage vil de spise og jage en stor andel av inntrengerne. Den har en langsommere vekstsyklus, og får bare halvparten så stort avkom.

 

Sanke egg

brunsnegleegg hageselskapets kjøkkenhage

August-september er høysesong for egglegging, og gjør man en skikkelig innsats for å finne dem, er mye gjort.

Eggene er helt runde, ca. 3 millimeter i diameter og helt hvite når de blir lagt. Etter hvert får de litt mørkere farge. Eggene legges i klumper på 20-50 egg, og selv om sneglene gjemmer dem bort, er de lette å få øye på om man leter litt. De legges under trebiter, potter, fat, steiner og alt annet som kan ligge direkte på bakken.

brunsnegleruging hageselskapets kjøkkenhage

De fleste eggene klekkes i løpet av september-oktober, og de små, nyklekkede sneglene er svært vanskelige å finne. En bør derfor benytte anledningen på sensommeren til å finne egg og destruere dem! Det kan gjøres for eksempel ved samle eggene i en bøtte og helle kokende vann over dem, eller legge dem til tørk i solsteken.

brunssnegle hageselskapets kjøkkenhage

Oppsummering - året rundt med brunskogsnegler

På våren er det viktig å komme i gang tidlig med nematoder, da de små sneglene er mer mottagelige enn de større senere i sesongen. Let etter små snegler på undersiden av blader, stener, gjenglemte plankebiter og liknende.

Finner du leopardsnegler kan det være lurt å la dem leve, ettersom de jager og spiser brunskogsneglen.

Gjennom sommeren gjelder det å plukke snegler jevnt og trutt, samt å holde hagen luftig og ryddig. Rotehauger, åpen kompost etc er sneglenes favorittsted, og bør minimeres. Legg gjerne ut litt gift til de større sneglene.

Når høsten kommer er det på tide å lete etter egg, og ikke minst lurt å redusere overvintringssteder for de nyklekkede små sneglene. Ikke la jordsekker, fat, krukker, planker og annet rot ligge ute i hagen.

Vann med nematoder i september-oktober for å ta knekken på årets nye små snegler.

Men hva med humlene?

Mange av disse rådene strider direkte mot det som er bra for humlene og andre småkryp. Kan man kanskje klare begge deler? Hva med å la en del av plenen få gro litt ekstra, til tross for sneglene? Det er ingenting i veien for å ha en liten bit som får vokse vilt, kanskje man sår en blomstereng. Hvis det er oversiktlig og fint rundt blomsterengen, har man god nok kontroll på frekke snegler som ser sitt snitt til å krype på besøk.

Humler er hjertelig velkomne i hagen ! Foto: Jens Fremming Anderssen

Humler er hjertelig velkomne i hagen ! Foto: Jens Fremming Anderssen